2007. október 5., péntek

IGEN! Roadster

Vegyük adottnak az alábbi premisszákat:

- sikerült kedvező feltételekkel adásvételi és visszabérleti szerződést kötnie egy nagy értékű kiskunhalasi ingatlanra

- nincs előzetes letartóztatásban

- meggyőzte a revizorokat, hogy a dísztava valójában haszonállat itató.

Ebben az esetben Ön egy sikeres, modern üzletember, nem kerülheti el, hogy vásároljon magának egy kétüléses sportkocsit, úgy 70.000,- euró (kb. 18.000.000,-Ft) értékben. Mi jöhet szóba? ABC sorrendben haladva, mondjuk egy Audit TT 3.2 Quattro, egy BMW 335i Coupe, alig használt Corvette, egy régebbi kis Ferrari, akad választék a konfekcióból. Ha azonban valami egyedit szeretne, felejtse el ezeket, vegyen egy IGEN! Roadtser-t.

Biztosak lehetünk benne, ha Mr. Python lakna a Downing street 10. alatt, a Ministry of Silly Car Names kreatív osztálya német hivatalnokokkal lenne tele. De ettől még a YES! Roadster az egyik legizgalmasabb kocsi a piacon. Különösen ennyi pénzért!

A Rukko bemutatói az autóról szólnak általában, de most engedjék meg, hogy tegyünk egy kis kitérőt, mert a cégalapítás története mesébe illő. A Funke & Will AG alapítói, Funke és Will urak diplomájukat egy könnyű, puritán sportkocsiról írták a kölni egyetemen 1997-ben. Terveiket tettek követték, és a 36 megkeresett gyártó közül 32 biztosította őket támogatásukról, így elindították a prototípus megépítését Bonn melletti üzemükben. A kedvező fogadtatás láttán 2001-ben beindult a kocsi kis volumenű gyártása egy Dresda melletti orosz katonai hangárban, ezt pedig viharos fejlődés követte, napjainkra elkészült az autó második generációja. A kocsi neve a Young Engineers Sportscar rövidítése.

A két fiatal mérnök célja egy olyan kocsi megépítése volt, amely a vezetés vegytiszta élvezetét nyújtja, mindenféle elektronikai segítség nélkül. A YES! Roadster-ben az egyetlen luxus maga az autó. Az alapváltozattól idegen minden vezetést segítő, vagy kényelmi berendezés, a sofőrnek egyedül kell megküzdenie a teljesítménnyel és a fizikával, a legnagyobb benzinszagú élvezetek közepette. Két változat kerül piacra egy szívó és egy turbó, 3.2-es motorral.

Karosszéria
Úgy tűnik az eddig gőzmodony-stílusú autókat építő németek is kezdenek ráébredni, hogy a nagy tömeget nem lehet csak teljesítménnyel ellensúlyozni, a könnyűsúlyú, erős kocsik nyújtotta vezetési érzés egyedülálló. A YES! tervezésénél is alapvető szempont volt az alacsony tömeg. Ennek elérésére teljesen alumíniumból készült térvázat alkalmaztak, amire szálerősítésű kompozit karosszériát erősítenek. Az autó „alteste” ugyancsak ebből az anyagból készül. A könnyű és rendkívül merev váz, a pehelysúlyú karosszéria garantálja a kiváló passzív biztonságot és az agilis viselkedést. A passzív biztonságot szolgálják ezen túl a tervezett ütköző zónák is. Az előző generációhoz képest a Roadster tengelytávja, első és hátsó túlnyúlásai is megnőttek, ami a dinamikusabb megjelenés mellett nagyobb stabilitást eredményez. A dizájn szerves részét képező levegőbeömlők a motor és a fékek megfelelő hűtéséről gondoskodnak, a turbón lévő hátsó szárny pedig a leszorító erő termeléséért felelős. Nem olyan könnyű 355 lóerőt a hátsó kereken hatékonyan az útra vinni. A motor a hátsó tengely elé került, ezzel sikerült a tömegközéppontot ideálisan a két tengely között tartani. A karosszéria 3.809 mm hosszú, 1804 mm széles, 1.236 mm magas, tengelytávja 2.454 mm, a nyomtáv elől 1.509, hátul 1.544 mm.

Motor
A VW-től származó 3198 cm3 lökettérfogatú, variálható szelepvezérlésű V6-os aggregát két változatban, szívó és turbóként kerül a gépháztető alá. A gyengébbik kivitel 255 lőerős 6800/perc fordulatszámon, maximális nyomatéka 330 Nm 3300/percnél. A motor teljesítmény- és nyomatékleadása rendkívül egyenletes, a teljesítmény egyenletesen emelkedik, a maximális nyomaték java része szinte végig rendelkezésre áll. Még durvább a turbó. Maximális teljesítménye 355 lóerő 6500/perc környékén és a teljesítménygörbe inkább függőleges, mint sem, nyomatéka 485 Nm, és ebből 2300/perctől legalább 400 Nm folyamatosan a sofőr talpa alatt feszül, egészen a leszabályozásig. A YES! motorjai a 890 kg tömegű szívó változatot 4,9 másodperc alatt viszik 100 km/h sebességre, végsebessége 255 km/h, a 930 kg-os turbót pedig 3,9 sec alatt gyorsítja fel százra, a maximális tempó pedig 281 km/h lehet. Ember, ez a kocsi odaver egy F360-t!

A manufaktúra szerint a YES! TURBO vezetése a kocsi irányítása és az általa való domináltság közötti egyensúlyozás, ami tökéletes figyelmet kíván a pilótától. Csupán érdekességként, de álljon itt, hogy a kombinált átlagfogyasztás 8,2 és 9,3 liter száz kilométerenként.

A brutális erőt hatfokozatú kézi, vagy kérésre ötfokozatú automataváltó (csak a szívó változatnál) viszi át a hátsó kerekekre. A sebességváltót hosszában építik be az ideális tömegelosztás miatt. A váltó rövid utakon, viszonylag kis erővel, precízen kapcsolható. Az égéstermék duplacsövű, nemesacél végződésű kipufogó rendszeren távozik öblös hangok közepette, a motorok teljesítik az EURO4-es emissziós előírásokat. Opcióként teljes nemesacél rendszer is kérhető.

Futómű
Akárcsak a térváz, a tömeg alacsonyan tartása érdekében a futómű is alumíniumból készül. Elől-hátul független, kettős kereszt-lengőkaros konstrukciójú, az állítható rugó-előfeszítés és lengéscsillapítók az egyedi beállítást teszik lehetővé versenykörülmények között. A futómű és a két irányban állítható kormány direkt, precíz és jó visszajelzésű irányítást tesz lehetővé a kerekek pontos megvezetésével egyidejűleg. A konstrukció nagyszerű kezelhetősége ígér.

A teljesítményhez mért lassulásról elől hátul lyuggatott, belső hűtésű féktárcsák gondoskodnak, a fix, négydugattyús féknyergek hathatós közreműködésével. Opcióként versenykonfigurációjú ABS rendelhető. A gyengébb verzión elől 205/40 ZR 17-es méretű, hátul 235/35 ZR 17-es gumik feszülnek a könnyűfém felniken, a turbó elől 215/40 ZR 18, hátul 245/35 ZR 18 méretű gumírozásokat visel felnijein. Opcióként sportfutómű is rendelkezésre áll a gyár raktárában, a TURBO szériában kapja a magasságban állítható verziót. A korlátozott zárású differenciálműért mindkét változat esetében felárat kell fizetni.

Utastér
A YES! belső tere a purista vezetési élményt szolgálja ki, akárcsak a kocsi többi része, és alapból spártai felszereltségű. Jó pénzért persze számtalan extra beszereltethető, legyen szükségünk akár pohártartóra, hangszigetelésre, légzsákokra, klímára, navigációra, vagy hifire. Az ablaktörlő széria.

Említésre méltó, hogy a kis széria ellenére az összeszerelés és az anyagok minősége elsőrangú. Az autóhoz, roadster lévén vászontetős, keménytető is beszerezhető, amivel téliesíthetjük… inkább kupésíthatjuk a nyitott kétülésest. Lenyűgöző figyelmesség a cég részéről, hogy gondoskodtak arról, hogy a ponyva a kocsiban kapjon helyet, sőt, még némi poggyászt is magunkkal vihetünk a fedélzetre. Ennek a térnek a méretéről azonban hallgatnak a források.

A YES! és ami mögötte van
Úgy tűnik napjainkban ismét egyre fontosabb szerepet játszik az individualizmus, az egyedi igényeket kiszolgálni képes kis szériás autóépítés. Remélem, a korai műhelyeket elnyomó sorozatgyártás túlcsapása után kialakul egy egyensúlyi állapot, ahol a tömegtermékek mellett megfizethető árú, műszakilag különleges, személyre szabható autókat előállító üzemek is megélnek majd. A piac általános változása legalábbis erre enged következtetni.

Jó példa erre a YES!. A 3.2. Roadster alapára mindössze 50.000,- euró, a szupersportkocsis menetteljesítményekkel bíró 3.2. TURBO pedig 60.000,- euró kipengetése után hazavihető. Ha nem is elégszünk meg a minimál konfigurációval, a legfontosabb biztonsági és kényelmi extrák megrendelése esetén is megállhat az ár az eredetileg kitűzött 70.000,- euró magasságában. Ezért a pénzért egy teljesen egyedi, műszakilag páratlanul igényes, és kiemelkedő teljesítményű autót tudhatunk a garázsban, ami bizonyosan nem jön zavarba a versenypálya aszfaltján sem. Sikeres üzletemberünknek tehát nagyszerű választás lehet a YES!. Szerencsére ez a kör más értékek mentén választ autót.

Az árban persze nem csak a vas foglaltatik benne, de a kocsit igazán egyedivé tevő szolgáltatások is, kezdve attól, hogy az autó belterét a sofőrről vett méretek alapján készítik el, keresztül azon, hogy a vevő beleszólást kap az építés folyamatába, egészen a vásárlást követő szerviz és karbantartási szolgáltatásokig. A YES! egyéniségét mi sem igazolja jobban, minthogy minden autón megtalálható az őt összeszerelő hat szakember aláírása.

Szóval? TT, M3 vagy Corvette. A mi választásunk egyértelmű:YES!

Forrás:Funke&Will AG.


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jó a verda, sirály a cikk!